Asigurarea de călătorie este printre cele mai bune și ieftine produse pe care le oferim, dar pe departe cea mai neglijată.

De ce?

Este destul de clar că nimeni nu vrea să își pregătească concediul punând răul înainte.

În vacanță ne relaxam, ne distrăm și uităm de probleme, așa că de ce să ai griji atunci când o plănuiești? Este destul faptul că trebuie să te ocupi de cumpărat bilete, găsit cazare și plănuit bugetul.

Poate pare doar o cheltuială în plus, ce presupune o gândire prevăzătoare, care nu se potriveste cu simțul aventurier de concediu. Tocmai de aceea, le argumentăm clienților noștri necesitatea acestei polițe atunci când călătoresc.

Nu dorim sa devenim un nor negru în planurile voastre însorite și bronzate, ci doar să ne asigurăm că vor beneficia de cele mai bune și rapide servicii, în cazul neplăcut în care veți avea nevoie de ajutorul unui medic.

Inspirația acestui articol a venit chiar zilele trecute, de la un client pasionat de ski. Aflat într-o vacanță dedicată acestui sport s-a accidentat pe pârtie.

Ne-a sunat să ne povestească întâmplarea și am rămas surprinși că ne-a mulțumit pentru că am insistat să își facă o asigurare mai consistentă. Datorită poliței, care avea o clauză pentru acest tip de accidentare, a fost tratat de un medic specializat, într-un mod foarte profestionist și rapid. S-a putut întoarce pe pârtie în aceeași zi.

Nu îți sugerăm să pornești de la premisa că te vei accidenta grav în concediu, însă, pot există multe situații banale, pentru care ai nevoie de asistentă unui medic. De ce să te chinui cu o toxiinfecție alimentară, când poți merge la un specialist, care să te pună pe picioare în câteva ore și să te te întorci la distracția plănuită?

Mă ajută cu adevărat o asemenea asigurare? Ce acoperă?

Asigurarea de călătorie este un instrument de protecție care îți oferă un real confort financiar și psihic pe durată călătoriei, fie că este intreprinsă în scop turistic, business, de lucru , de studii, sau pentru praticarea de sporturi de iarnă.

Scopul acestei asigurări este de a prelua costurile serviciilor medicale de care beneficiezi, în situații de urgență, pe timpul călătoriei.

Poți achiziționa această poliță de asigurare în mai multe moduri, depinde de care îți este mai convenabil sau comod: de la Asigurator, de la Brokerul de asigurări, de la Agenții de voiaj și de la Linii aeriene.

Un alt avantaj este faptul că nici nu mai trebuie să vii să semnezi personal polița. O poți primi foarte simplu, pe email.

Dacă optezi pentru această variantă și achiziționezi on-line polița, ai grijă să verifici dacă are valabilă clauza care te interesează (Exemplu: clauza care acoperă accidentele survenite în urmă practicării sporturilor de iarnă dacă plănuiești să mergi pe partie).

De ce să îmi fac această asigurare?

Riscurile la care expui sunt numeroase, unele mai mari decât altele. Poți alege să te acoperi față de riscul de a avea un accident care rezultă într-o fractură, de a suferi de o toxiinfecție alimentară sau față de complicații mult mai grave, inclusiv operații complexe sau repatrierea în caz de deces.

Un alt avantaj de care se pot bucura cei ce călătoresc mult este asigurarea medicală Travel pe 12 luni. La fel ca in cazul unui RCA, te ocupi de reînnoirea ei doar o dată pe an, iar pe lângă timpul economisit, beneficiezi și de un preț mai avantajos decât ai plăti dacă ai reînnoi polița de fiecare dată când călătorești .

De ce să nu te bazezi doar pe cardul de sănătate?

Cardul european de sănătate te ajută în situatiie descrise mai sus, dar doar dacă te duci în spitalele de stat unde vei fi nevoit să aștepți după toate urgentele medicale naționale.

Serviciile medicale acordate în statele membre UE, în baza acestui card, sunt cele prevăzute de legislația fiecărui stat și nu trebuie să depășească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul șederii temporare. Prin urmare, este posibil să achiți personal o parte din costuri, care vor fi cu siguranță mult mai mari decât costul asigurării medicale de călătorie. O asigurare medicală de călătorie, prevede, în majoritatea cazurilor, modalități de decontare directă între asigurator și clinica medicală

Cât costă?

Costul asigurării variază în funcție de sumă asigurată, riscurile acoperite și de perioadă de valabilitate.

Astfel pentru o perioadă de 7 zile, dacă îți asiguri o sumă de 5000 euro costul asigurări este în jur de 21 lei.

Pentru aceeași perioadă, la o sumă asigurată de 50000 euro, costul este în jur de 30 lei

Dacă optezi pentru o asigurare mai complexă, care pe lângă partea de urgențe medicale, acoperă și alte riscuri cum ar fi: anularea călătoriei, întreruperea călătoriei, asigurarea bagajelor, răspundere civilă față de terți, costul acesteia este în jur de 70 lei (poate crește)

Riscul de anulare a călătoriei este mai frecvent decât crezi, atunci când achiziționezi un pachet turistic în avans.

În cazul în care ești nevoit să anulezi călătoria, din motive bine întemeiate, vei primi înapoi până la 90% din valoarea acesteia, dacă polița ta conține și o clauza de anulare a călătoriei.

Trebuie să știi că o poliță de asigurare obișnuită nu acoperă riscul de practicare a sporturilor extreme. Pentru această situație, asiguratorii au conceput un produs special de asigurare, care acoperă riscul de accident sau deces, în cazul practicării activităților cu grad ridicat și foarte ridicat de risc.

Costul unei astfel de asigurări este puțin mai ridicat, deoarece daunalitatea este destul de mare pe acest tip de poliță. Costurile suportate de client, în cazurile în care nu are această poliță, sunt foarte mari: elicopter pentru transportarea pacientului, ambulanță, operații, tratament imediat.

Dacă pățesc ceva care e procedura? Mă încurc în birocrație sau se rezolvă ușor?

Dacă pățești ceva, primul lucru pe care îl faci este să suni la numărul de asistentă înscris pe poliță de asigurare, și să anunți evenimentul.

De regulă, acel număr îți stă la dispoziție non-stop și apelându-l vei fi îndrumat la cea mai apropiată unitate medicală. Se vor prelua costurile serviciilor, în numele asiguratorului, de către centrul de asistentă care va face decontarea directă către spital. În aceste cazuri tu nu trebuie să achiți nimic.

În situația în care ești în imposibilitatea fizică de a trece prin acest proces, procedura poate fi efectuată de către un însoțitor sau de un reprezentant al unității medicale la care te-ai prezentat.

De aceea este foarte important ca polița de asigurare să fie păstrată lângă actul de identitate.

Dacă ai doar un incident minor, poți alege să plătești contravaloarea serviciilor medicale, urmând ca, în decursul următoarelor 90 de zile de la data incidentului, să deschizi un dosar de daună pentru recuperarea banilor.

Cât timp este valabilă asigurarea medicală Travel?

Valabilitatea poliței începe în prima zi a perioadei înscrise pe poliță și este activă din momentul în care ai părăsit teritoriul țării.

Dacă ai uitat să îți faci asigurarea și ai plecat deja, poți să o faci ulterior, însă, doar dacă nu ai avut deja o daună pentru că nu acoperă daunele deja întâmplate.

În situația aceasta, suni la brokerul tau și soliciți emiterea unei asigurări. Aceasta se va emite offline cu valabilitate de a doua zi și ți se va transmite prin e-mail.

În ce țări este valabilă această asigurare?

Polița este valabilă în toate țările, mai puțin în acele țări în care asiguratorul nu are companie de asistentă. În general, există companii de asistentă în majoritata țărilor din lume.

Sfaturi utile:

  • Alege cu atenție tipul de asigurare în funcție de riscurile pe care vrei să le acopere.
  • Păstrează polița de asigurare lângă actul de identitate.
  • Nu contracta pachete turistice fără acoperirea „STORNO” inclusă pe polița de asigurare. Este păcat să se întâmple ceva ce îți anulează călătoria și să pierzi și banii deja achitați pe excursie.
  • Solicită agenției de turism de la care cumperi pachetul turistic să îți arate „polița de insolvabilitate a agenției de turism”. În caz de faliment al agenției de turism vei putea să apelezi la societatea de asigurări pentru a ți se rambursa costul pachetului turistic achiziționat.

Sfatul nostru este să optezi de fiecare dată când călătorești pentru această asigurare. Cinicii vor spune că suntem mânați doar de un interes financiar atunci când îți facem această recomandare, însă, vei observa repede că această poliță este printre cele mai ieftine asigurări pe care le poți achiziționa și îți asigură o călătorie confortabilă și relaxată, chiar și atunci când se ivesc situații neplăcute.

Ai opta pentru o asigurare medicala Travel?
Dacă nu, de ce?