Oricât ne-ar plăcea ca lucrurile să stea altfel, există o clară neîncredere în pensiile private facultative, pe piața din România. Se vede din numărul mic de români care optează pentru un plan de pensii privat, în comparație cu restul Europei.
De ce atât de puțini oameni optează pentru o pensie privată ?
Emisiunea “Ora de risc”, prezintă un dialog foarte interesant pe această temă între Sergiu Costache (Revista Primm – Asigurări & Pensii) și Mihai Coca-Cozma, (CEO Metropolitan Pensii) care evidențiază foarte pertinent factorii care cauzează această situație problematică pentru cei care se bazează doar pe contribuția obligatorie la pensia pilon I și II.
De ce este pensia obligatorie prea mică pentru a îți menține standardul de viață cu care ești obișnuit și la vârstă a treia?
- Scăderea demografică
- Plecarea tinerilor în străinătate
- Vârsta de pensionare reală este de fapt mai mică decat cea stabilita legal
- Creșterea duratei vieții
Care sunt opțiunile atunci când nu vrei să investești într-o pensie privată dar vrei să economisești pentru o viață confortabilă la vârsta pensionării?
Exemplul domnului Mihai Coca-Cozma este foarte pertinent. Să ai un imobil pe care să îl închiriezi reprezintă o sursă foarte bună de venit.
Închirierea unui imobil are avantajul că aduce lunar o sumă considerabilă în contul proprietarului și este genul de investiție pe care te poți baza, pentru că iți generează bani constant, pe termen lung.
Ce ne facem, însă, dacă nu ne permitem achiziționarea unui imobil?
Este destul de greu, pentru un om cu un salariu mediu pe economie, să își cumpere și să își îngrijească propria casă, ca să nu mai vorbim de investiția constantă pe care o presupune o a doua casă.
Aici începe adevărată discuție despre alegerea unei pensii private și de ce o recomandăm ca fiind cel mai bun plan de investiții pe termen lung, pentru un român cu venituri mici sau medii.
Atunci când investești într-o pensie privată poți sta liniștit stiind că:
- Beneficiezi de control asupra banilor economisiți
- Cotizațiile tale anuale sunt calculate încă de la început în raport cu venitul câștigat, astfel încât să nu te destabilizeze financiar.
- Rezultatele financiare sunt mult peste cele pe care le vei obține dacă investești într-un depozit financiar
- Dacă alegi o pensie cu componentă investițională, experții financiari vor investi suma strânsă în cel mai sigur mod, astfel încât, banii să poată fi transformați într-un profit real.
- Administratorii de pensii private aleg dintre acele investiții care au un randament foarte avantajos.
Un exemplu de investiție în fondului de pensie ar fi:
- 5%- depozite
- 20%- investiții pe bursă
- 70% titluri de stat
- 5% corporate bonds.
Toate aceste investiții se fac atât pe piața din România, cât și pe piața din străinătate. Acest lucru înseamnă că se pot obține rezultate foarte bune pentru cel ce alege un fond de pensii administrat privat. Deciziile luate de către experții financiari care se ocupă de investirea banilor tăi sunt transparente și ai acces la date în timp real.
Un alt beneficiu despre care nimănui nu îi face plăcere să discute dar care este totuși important de știut este faptul că, în cazul unui deces, banii economisiți nu se pierd cum se întâmplă în cazul contribuției obligatorii la bugetul de stat. Economiile rămân moștenitorilor tăi.
Dacă sunt atât de multe avantaje, de ce sunt evitate aceste pensii în România?
Un prim motiv este faptul că românul de rând nu are o educație financiară care să îi permită să ia decizii economice înțelepte, de lungă durată. Cu alte cuvinte, ne cheltuim banii câștigați în funcție de impulsul de moment.
“Majoritatea românilor ori trăiesc de pe o zi pe alta și nu își pun problema unei vieți confortabile la bătrânețe ori nu știu toate opțiunile financiare pe care le au la dispoziție.“
Din propria noastră experiență putem să spunem că se întâmplă des ca la prezentarea diferitelor opțiuni care există atunci când iei în considerare alegerea unei pensii private, clienții noștri să fie uimiți de beneficiile și complexitatea produselor disponibile.
Există polițe de pensii private diverse, create cu diferite clauze care să acopere o multitudine de situații și să se muleze pe nevoile și dorințele fiecăruia.
Din păcate aceste opțiuni nu sunt mediatizate corect și oamenii aleg să investească minimul cerut de lege, rămânând nepăsători la faptul că, la vârsta pensiei, dacă lucrurile nu se schimbă, vor beneficia de maxim 45% din salariul mediu pe economie de la data pensionării.
De ce spunem asta?
Dacă lucrurile continuă în acest ritm, rata de înlocuire în anul 2040 va fi de:
- Pilonul I: 35%
- Pilonul II: 10%
Daca facem calculul rezultă un total de 45%, ceea ce înseamnă că din fiecare 100 de lei câștigați la salariu, la ieșirea la pensie, vei câștiga 45% => 45 lei.
Depinde de tine dacă consideri că această sumă este suficientă pentru a îți garanta un trai confortabil la bătrânețe. Noi ne-am făcut un calcul și nu ne-au plăcut rezultatele obținute.
Sistemul de gestionare a pensiilor în România împarte pensiile în următoarele categorii:
- Pilonul I: Pensia de stat
- Pilonul II: Pensie la care aderă fiecare persoană OBLIGATORIU, administrată de un fond de pensii privat. ( Vârstă de aderare este de maximul 45 ani)
- Pilonul III: Pensie la care aderă fiecare persoană VOLUNTAR, administrată de un fond de pensii privat.
- Metode alternative: Orice formă de economisire pe termen lung. (conturi de economisire, imobiliare etc.)
Cât să investesc într-un fond de pensii privat?
Noi investim minim 10% din venitul lunar într-un astfel de fond. Sfatul nostru este să îți faci un calcul și să hotărâști cât de mult îți permiți să economisești pentru a îți asigura, totuși, o pensie care să îți permită să ai un trăi decent și confortabil la bătrânețe.
Dacă aveți întrebări referitoare la acest subiect, nu ezitați să ne scrieți în secțiunea de mai jos și vom răspunde în cel mai scurt timp posibil!
Suntem foarte curioși să aflăm părerile voastre.
Ai optat pentru un fond de pensii privat?
Dacă nu, de ce?
Lasă un comentariu